+381 11 655 76 67
PrijavaNOVA REGISTRACIJA

* Podatak nije obavezan
* Podatak nije obavezan


Koja
skijališta rade?
Ažurirano: 3.3.2020
 
ANDORRA
Trenutno otvoreno ski centara: 2
Obavezna fizička udaljenost: 1,5m
Pravila za skiliftove i gondole: /
14.decembra je objavljeno da će skijališta u Andrri početi sa radom 3.januara 2021. Skijališta u Andori su otvorena samo za lokalno stanovništvo.
 
AUSTRIJA
Trenutno otvoreno ski centara: 200+
Obavezna fizička udaljenost: 1m
Pravila za skiliftove i gondole: bez ograničenja u broju osoba koje koriste liftove i gondole ali je obavezno nošenje zaštitnih maski.
Austrijska Vlada je objavila 2.Decembra da će skijališta u Austriji ostati zatvorena do Badnje večeri 24.12.2020 i tada će se otvoriti samo za lokalno stanovništvo. Nakon toga se očekuje da hoteli i restorani za goste i turiste otvore 07.januara 2021. Od Božićnog dana 25.12.2020 preko stotinu skijališta u Austriji je otvoreno samo za lokalno stanovništvo. Trenutno je preko 200 skijališta otvoreno u Austriji ali samo za lokalno stanovništvo. Austrijska vlada je produžila zaključavanje zemlje do 8.2.2021 a hotelski i apartmanski smeštaji neće biti otvoreni pre 28.2.2021, skijališta ostaju otvorena samo za lokalno stanovništvo. Vlasti su objavile 3.februara da će za dve nedelje objaviti da li će i kada početi ski sezona. Austrijska skijališta su objavila 11.2.2021 da NISU tačne glasine da je skijašima za skijanje neophodan negativan PCR test. Regija Tirol u Austriji je odlučila da za kupovinu skipasa je neophodno priložiti negativan PCR test, iz tog razloga mnoga od skijališta prestaju sa radom i za lokalno stanovništvo, među kojima su i St.Antona i Solden. Neka skijališta u Austriji su omogućila besplatno testiranje posetiocima da bi ispoštovala propisane mere. Skiwelt skijalište je objavilo da 7.marta zatvaraju krajnje neuspešnu sezonu koja je trajala 70 dana i ni jedan nije bio profitabilan. Solden i St.Anton su objavili da će opet da se otvore za lokalne skijaše od 28.februara, odnosno 5.marta.
 
BUGARSKA
Trenutno otvoreno ski centara: 3
Obavezna fizička udaljenost: 1,5m
Pravila za skiliftove i gondole: Na javnim mestima su obavezne maske, u gondolama i na liftovima nema ogrničenja u broju osoba. Restorani rade samo za preuzimanje hrane.
Ministarstvo turizma Republike Bugarske je 26.novembra odbilo zahtev Nemačke, Francuske i Italije da sva skijališta u Evropskoj Uniji ostanu zatvorena do 10.Januara 2021, i najavili da će skijališta biti otvorena oko Božića. Za sada  su otvorena skijališta Bansko od 17.12.2020, Pamporovo od 19.12.2020 i Borovets od 28.12.2020. Ministarstvo Zdravlja Bugarske preporučilo je svim građanima odlazak u planine pod sloganom *Be Safe and Active*. Od 29.1.2021 za građane Republike Srbije i svih zemanlja Evropske unije i Šengen zone za ulazak u Bugarsku neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72h.
 
FRANCUSKA
Trenutno otvoreno ski centara: 0
Obavezna fizička udaljenost: 1m
Pravila za skiliftove i gondole: Nošenje maski je obavezno u redovima i tokom vožnje ski liftom. Ne postoji ograničenje po broju osoba u liftovima i na gondolama.
Francuska zajedno sa Nemačkom I Italijom radi na tome da sva skijališta u Evropskoj Uniji ostanu zatvorena do 7.januara 2021. Veliki broj skijališta će tokom Božićnih praznika biti otvoren za goste iako ski liftovi i gondole neće raditi. Veliko nezadovoljstvo je kod lokalnog stanovništva sa ovim merama i postoje brojni protesti i peticije da se stanovništvu dozvoli da rade. 9.decembra je grupa francuskih skijališta tuživa Vladu Republike Francuske zato što im nije omogućeno da rade za Božić i Novu godinu. Manji broj francuskih skijališta je najavio da će se za skijaše otvoriti 11.januara 2021, dok će ostali biti otvoreni od 20.januara 2021. 11.decembra je dogovoreno sa Vladom Francuske da skijališta od tog dana mogu da budu otvorena. Iz skijališta Les 2 Alpes su najavili da će urediti dve najduže plave staze, vertikalnog rastojanja 750m koje će skijaši moći da koriste tokom Božića i Nove godine. 7.januara je Francuska vlada objavila da će skijališta ostati zatvorene do kraja februara. 2.februara Francusaka je zatvorila svoje granice za sve izvan EU i Šengen zone, i objavila da skijališta ostaju zatvorena najranije do početka marta. U isto vreme stotinak radnika u skijalištima blokiralo je tunel Frejus koji povezuje Italiju i Francusku u znak protesta zbog restriktivnih mera.
ITALIJA
Trenutno otvoreno ski centara: 3 (Val Senales, Sulden, Cervinia)
Obavezna fizička udaljenost: 1m
Pravila za skiliftove i gondole: /
Tri italijanska skijališta-glečera su otvorena samo za sportske timove i takmičare od 8.novembra. Krajem novembra italijanski premijer je apelovao na italijane da ne provode tradicionalne Božićno/skijaške odmore u ski centrima i pridružio se Francuskoj i Nemačkoj u zabrani otvaranja skijališta do 10.januara 2021. Ova odluka je naišla na veliko negodovanje skijališta u Italiji koja se nadaju da će moći da otvore 7.januara 2021. Po najavama Vlade Italije skijališta u Italiji se neće otvoriti pre 15.02.2021. Italija je objavila 5.februara da će od 15.februara moći da se otvore ski staze i liftovi u svim ski centrima koji se nalaze u "žutoj zoni", po sigurnosnim pravilima koja odredi vlada. Većina italijanskih skijališta se nalaze u "žutoj zoni". Dana 12.2.2021 zaseda italijanski krizni štab i sve seglasnije može čuti da će skijališta u žutoj zoni dobiti odobrenje da se otvore. Neka od skijališta su čak i objavila cene za dane otvaranja i nadaju se da će vesti biti pozitivne. Najviše se priča o otvaranju Alpskih skijališta (Livinjo, Sestriere, Prato Nevoso...). Samo par sati pre nego što je najavljeno zvanično otvaranje skijališta italijanska vlada je naprasno odlučila da produži zabranu rada skijalištima do 5.3.2021. Država Italija je 3.marta objavila da skijališta ostaju zatvorena najranije do početka aprila.
SLOVENIJA
Trenutno otvoreno ski centara: 3
Obavezna fizička udaljenost: 1,5m
Pravila za skiliftove i gondole: Obavezne maske na svim javnim otvorenim i zatvorenim delovima.
Skijališta u Sloveniji su zatvorena do daljnjeg za turiste. 13.dec 2020 otvorena su 3 skijališta: Krvavec, Kranjska Gora i Mariborsko Pohorje samo za lokalno stanovništvo, bez ApreSki usluga. Većina skijališta u Sloveniji je 2.februara dobila dozvolu da može da radi samo za dnevne skijaše po svim zdravstvenim protokolima i pravilima.
 
ŠVAJCARSKA
Trenutno otvoreno ski centara: 100+ (neki samo vikendom)
Obavezna fizička udaljenost:1,5m
Pravila za skiliftove i gondole: Obavezno nošenje maski u redovima I tokom vožnji ski liftovima, skipasovi se kupuju online, postoje neka ograničenja u broju osoba na skijalištu I na ski liftu I u redovima.
Skijališta u Švajcarskoj su otvorena normalno kao I svih prethodnih sezona, a usled velikih snežnih padavina polovinom septembra neka su otvorena I ranije. Većina skijališta je otvorena od kraja oktobra meseca. Iako je postojala bojazan da će se skijališta zatvarati zbog “zaključavanja” u okolnim zemljama Vlada Švajcarske je 4.novembra objavila da će sve ostati da radi, uz povećane restrikcije u restoranima, barovima i drugim objektima. Krajem novembra meseca Francuska, Nemačka i Italija su objavile da će insistirati da sva skijališta u Evropskoj Uniji I Šengen zoni ostanu zatvorena do 10.januara 2021 ali je švajcarsko ministarstvo zdravlja objavilo 26.novembra da će švajcarska skijališta ostati otvorena I tokom Božićnih I Novogodišnjih praznika. Od vikenda 12.-13.12.2020 više od 100 skijališta u Švajcarskoj je otvoreno za skijaše. U mnogima od njih ostali sadržaju kao što su restorani, prodavnice, kafići...su ostali zatvoreni a pravila variraju od kantona do kantona. 19.decembra Švajcarska je potvrdila da će većina ski centara ostati otvorena tokom Božićnih i Novogodišnjih praznika. Direktor Švajcarske turističke organizacije je izjavio da se odluka švajcarskijh vlasti da otvore skijališta pokazala kao ispravna, za razliku od drugih država koje su zatvorile skijališta. Švajcarska je objavila da prodavnice i muzeji mogu da se otvore od 1.marta a restorani od 22.marta. Skijališta vrše pritisak na Vladu da omogući restoranima da se otvore i renije, makar samo "za poneti". 

********
Da li je i kako dozvoljen ulaz Srb državljanima?
Na sledećem linku možete se informisati pod kojim uslovima je dozvojen ulaz za Srb državljane.

 
Copyright © 2013 - 2017 SKI SUN & FUN d.o.o.. Sva prava zadržana.