Švajcarija - Andermatt - skijanje - ski
+389 34 345 212
Најави сеНОВА РЕГИСТРАЦИЈА

* Оваа информација е незадолжителна
* Оваа информација е незадолжителна


Andermatt

Почетна страна  >  Svajcarija  >  Andermatt
Сместување
1 Сместување
Ски патекa
180km Ски патекa
До
1444m До 2961m

AndermattУСПОНИ И ПАД
Како најважна станица на преминот Gotthard, Andermatt регистрираше до 60.000 посетители годишно пред еден и пол век. Бизнисот процвета, а на крајот на 19 век целосно застана преку ноќ со отворањето на железничкиот тунел под Готард. Спас за жителите беше војската која изгради утврдувања соочена со растечките светски тензии, претежно во Готард. Судбината на местото на тој начин беше запечатена 130 години.

СВЕЖ ВЕТАР
По повлекувањето на армијата, азискиот инвеститор се осмели да го направи најголемиот проект во туристичката историја на Швајцарија. Владата на Конфедерацијата ја иззема неговата компанија „Andermatt Swiss Alps“ од законот на Колер, кој строго ги ограничува бизнисите на странци со недвижен имот во Швајцарија. Во исто време, проектот е ослободен за пропишаната квота од 20%, од вкупниот број, за станови за одмор или куќи кои немаат статус на постојан престој, што му овозможува на инвеститорот да изгради станови за продажба, а не само за туризам.
Новата населба на падините на стариот Андермат се гради со забрзано темпо - досега се потрошени околу 40% од вкупниот инвестициски буџет од 1,8 милијарди франци. Покрај целогодишниот, зимскиот туристички производ е веќе подготвен - 180км патеки и модерна жичара, за што се обезбедени дополнителни 135 милиони франци.

007 I WILLIAM TELL
Андермат лежи во кантонот Ури, кој во 1921 година меѓу првите се спои во заедница од која подоцна произлезе Швајцарската конфедерација. Најпознатата личност на кантонот е легендарниот борец за слобода Вилијам Тел, кој е опеан во епови уште од 14 век. Тој наводно го убил тиранинот Геслер, кој го принудил Тел да стрела со лак во јаболкото на главата на неговиот син. Го погодил јаболкото, а подоцна и Геслер, а денес симбол на кантонот Ури го краси неговата слика со лак во раката и мотото Душата на Швајцарија.
Носталгичарите на човекот кој уби најмногу Астон Мартини во историјата на автомобилизмот, исто така, прават аџилак на овие места. Во 1964 година, бидејќи Андермат беше една од локациите на филмот Goldfinger, James Bond (тогаш Шон) престојувал во хотелот Бергидил и неговата соба оттогаш не се променила, сметајќи ја за една од главните локални атракции.

ПОДМЛАДЕНО И СОВРЕМЕНО
Скијањето на овие падини не е новина, бидејќи првата жичарница е изградена во 1937 година. За жал (или за среќа за современиците), продолжението не беше доволно храбро за да биде во чекор со конкуренцијата.
По пресвртот во последните години, местото и ски центарот покажуваат сосема поинакво лице. Во 2012 година, лифтовите Андермат и Седрун се споија во една за да се олесни скијачката врска. Со изградени шест жичари, шестоседи и осмоседи и три подвижни ленти за деца (и гондола со 10 лица во изградба), целта беше постигната за миг. Ако го земеме предвиПонуда на спорт и забава


1 СПА центар:
Информации за работното време на СПА центарот се може да најдете на рецепција.
1 Бар/паб
Работно време - да се провери на рецепција.
1 Ресторан
Проверете на рецепција за работно време на ресторанот.
1 Продавница за овошје и зеленчук
1 Пекара
1 Отворен паркинг:
Расположливост на места и димензии на возилото задолжително да се провери на рецепција!
1 Гаража:
Расположливост на паркирни места со оглед на димензиите на вашето возило задолжително да се провери на рецепција пред доаѓање!
1 Туристичко биро
1 Банка/банкомат
1 Продавница за сувенири
1 Пошта
1 Лекар
1 Стоматолог

Дополнителна понуда за скијачи


1 Лизгалиште
1 Санки со коњска запрега
1 Snowshoeing
1 Ski touring

loading ...
  • 1
  • Изберете го Вашето сместување

Изберете го Вашето сместување

loading ...
Copyright © 2007–2017 SKIFUN.eu™. All rights reserved. / Сите права се задржани.